Τα Απόρρητα Έγγραφα του πολέμου 1973

ΝΑΣΙΜ ΑΛΑΤΡΑΣ ................Nasim Alatras...............نسيم الاطرش
























«Η έρευνα αυτή της «Ε» φωτίζει «άγνωστες» πτυχές της «αιφνιδιαστικής επίθεσης» των Αράβων τον Οκτώβριο του 1973, με βάση απόρρητα έγγραφα που αποχαρακτηρίστηκαν πρόσφατα. Εξηγεί «γιατί ήθελε ο Σαντάτ τον πόλεμο και πώς τον οργάνωσε» και «γιατί απέτυχαν οι μυστικές υπηρεσίες» των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Αποκαλύπτει τους «ρόλους» που έπαιξαν ο Φαϊσάλ και ο Χένρι Κίσινγκερ, στον πόλεμο και στην πρώτη συμφωνία ειρήνης μεταξύ Αιγυπτίων και Ισραηλινών».


Στον πόλεμο του 1973 οι Άραβες πήραν την εκδίκηση τους για την ήττα του πολέμου των έξι ημερών το 1967. Οι Άραβες αιφνιδίασαν τους Ισραηλινούς, με σαρωτική επίθεση απελευθέρωσαν σε έξι ώρες τα πρώτα αραβικά εδάφη που είχε καταλάβει το Ισραήλ στον πόλεμο του 1967. Ο πόλεμος αυτός ανέδειξε την μεγάλη αποτυχία των ισραηλινών και αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Ούτε η Μοσάντ ούτε η ΣΙΑ κατάφεραν να προβλέψουν ότι ο πόλεμος απελευθέρωσης αραβικών εδαφών πλησιάζει. Υποτίμησαν τους Άραβες και την θέληση τους για απελευθέρωση των κατεχομένων εδαφών τους. Υπερεκτίμησαν τις δυνατότητες της ισραηλινής πολεμικής μηχανής. Η ήττα του ισραηλινού στρατού θα ήταν ολοκληρωτική αν δεν είχαν εσπεύσει οι ΗΠΑ να προμηθεύσουν με ό,τι οπλισμό είχαν τον ισραηλινό στρατό.
Ο πόλεμος ξεκίνησε στις 6/10/1973 και στις 2.00 μ.μ, δηλαδή έξι ώρες πριν δύσει ο ήλιος, που εκείνη την ώρα έκαιγε τα μάτια των Ισραηλινών στρατιωτών, που είχαν αναπτυχθεί κατά μήκος της αμυντικής γραμμής Bar Lev.
Οι Ισραηλινοί περίμεναν να ξεκινήσουν οι Αιγύπτιοι τον πόλεμο το απόγευμα, πριν δύσει ο ήλιος, όπως τους «πληροφόρησε» (!) ο Ασραφ Μαρούαν. Ολες οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και Ισραήλ έλεγαν ότι οι Αιγύπτιοι δεν θα μπορούσαν να διεξαγάγουν πόλεμο χωρίς ισχυρή πολεμική αεροπορία, ικανή να αντιμετωπίσει την ισραηλινή.

Η ομολογία του Σαρόν "Δεν το πιστεύαμε..δεν μπορούσαμε να τους σταματήσουμε..δεν μπορούσαμε να τους σταματήσουμε-τους Αιγύπτιους στρατιώτες-..σκοτώθηκαν 200 Ισραηλινοί στρατιώτες και πάνω από 1000 τραυματίστηκαν, από την Τεθωρακισμένη Μεραρχία μου..ήταν η χειρότερη μέρα στη ζωή μου.."

Οι εικόνες με την αιχμαλωσία Ισραηλινών στρατιωτών προκάλεσαν μεγάλο σοκ στην Ισραηλινή αλαζονεία.

Η γραμμή Bar Lev, που εκτεινόταν σε όλη την ανατολική όχθη της Διώρυγας του Σουέζ και σε βάθος 12 χιλιομέτρων μέσα στη Χερσόνησο του Σινά, κόστισε στους Ισραηλινούς τότε 500.000.000 δολάρια. Τη γραμμή αυτή την έχτισε ο Ισραηλινός στρατηγός Bar Lev, για να σταματήσει όχι μόνο κάθε απόπειρα, αλλά κάθε σκέψη των Αιγυπτίων για απελευθέρωση του Σινά. Ηταν η ισχυρότερη γραμμή άμυνας που χτίστηκε ποτέ στη Μέση Ανατολή. Και όμως αυτή η τρομαχτική γραμμή διαλύθηκε από «μάνικες νερού, υψηλής πίεσης», που είχε αγοράσει το αιγυπτιακό υπουργείο Γεωργίας από την Ευρώπη, δήθεν για να χρησιμοποιηθούν στις καλλιέργειες. Τα μαχητικά, το πυροβολικό και η πυραυλική ασπίδα των Αιγυπτίων δούλευαν όλα μαζί, για να καλύψουν τα φουσκωτά σκάφη, που είχαν κύρια αποστολή να μεταφέρουν τις τεράστιες μάνικες και τις μηχανές άντλησης, για να σπάσουν το ύψους 20 μέτρων χωματένιο τείχωμα, που ύψωσαν οι Ισραηλινοί, κατά μήκος της ανατολικής διώρυγας του Σουέζ.

Σε έξι ώρες, πριν δύσει ο ήλιος, πέτυχαν και 8.000 Αιγύπτιοι στρατιώτες έσπασαν τη γραμμή σε 81 σημεία -απέτυχαν να σπάσουν μόνο ένα σημείο- και από εκεί και πέρα πάνω από 60.000 Αιγύπτιοι στρατιώτες πέρασαν στην απέναντι όχθη της διώρυγας, διαλύοντας κυριολεκτικά τη γράμμη άμυνας Bar Lev. Οι εικόνες των Αιγυπτίων στρατιωτών να υψώνουν τη σημαία της χώρας τους πάνω στην ανατολική όχθη του Σουέζ δημιουργούσαν αίσθημα χαράς και ενθουσιασμού σε όλο τον αραβικό κόσμο. Και ο ενθουσιασμός μεγάλωνε με κάθε αποτυχημένη ισραηλινή αντεπίθεση. Οσο περνούσαν οι μέρες, οι Αιγύπτιοι στρατιώτες που πέρασαν τη Διώρυγα σταθεροποιούσαν την παρουσία τους στην ανατολική όχθη. Ο Κίσινγκερ χαρακτήρισε τον ενθουσιασμό αυτό των Αιγυπτίων «έπαρση», όταν άκουσε από τον Ισραηλινό πρεσβευτή τις ισραηλινές απώλειες στο Σινά.Από τις πρώτες ώρες του πολέμου στο επιτελείο του Κίσινγκερ άρχισαν να συζητάνε τις συνέπειες της ήττας των Αράβων και ούτε μια στιγμή δεν πέρασε από το μυαλό κανενός μέλους του η παραμικρή πιθανότητα να νικήσουν οι Αραβες. Το κλίμα άλλαξε άρδην μόλις ήρθαν τα πρώτα κακά μαντάτα από το μέτωπο.

















Δεν υπάρχουν σχόλια: